1 Απριλίου, 2023

8 Διατροφικά tips για το Πάσχα

Οι περισσότεροι αδημονούν για την Κυριακή του Πάσχα. Πέρα από τη σημασία της μεγάλης αυτής γιορτής για τη θρησκεία, πολλά έθιμα του ελληνικού Πάσχα υλοποιούνται με επίκεντρο το φαγητό. Το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από φαγητά, τα οποία προσφέρουν απόλαυση, έχουν όμως υψηλό θερμιδικό φορτίο και υψηλά ποσοστά λίπους και χοληστερόλης. Επιπλέον, αυτά συχνά καταναλώνονται μετά από μια σύντομη ή μακρύτερη περίοδο νηστείας και αποχής από ζωικές τροφές, με αποτέλεσμα συχνά να συνοδεύονται από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η δυσπεψία. Για τον λόγο αυτό, η διατροφή το Πάσχα πρέπει να είναι προσεκτική. Εδώ λοιπόν θα βρεις πληροφορίες για τα παραδοσιακά πασχαλινά πιάτα και συμβουλές, ώστε να τα απολαύσεις χωρίς στέρηση αλλά και χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα.

Τι να προσέξεις στα παραδοσιακά πιάτα του Πάσχα

Στον παρακάτω πίνακα συγκεντρώνονται τα βασικότερα φαγητά και γλυκά που καταναλώνονται το Μ. Σάββατο και το Πάσχα και η θερμιδική τους απόδοση:

Τρόφιμα Μερίδα  Ενέργεια (Kcal/ μερίδα)
Μαγειρίτσα 300 γρ. (1 πιάτο) 624
Κόκκινο αυγό (βραστό) 1 μέτριο 75 – 80
Αρνί στη σούβλα (οβελίας) 120 γρ. 392
Κατσίκι στη σούβλα 120 γρ. 260
Κοκορέτσι 120 γρ. 225
Πασχαλινά κουλουράκια 30 γρ. (1 τεμάχιο) 112
Τσουρέκι 50 γρ. (1 φέτα) 193

Μαγειρίτσα 

Αποτελεί το πιάτο με το οποίο παραδοσιακά περνάμε από την πολυήμερη νηστεία στην κρεατοφαγία. Πράγματι, τα συστατικά της δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε το στομάχι να δεχθεί ομαλά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, που είχαν αποκλειστεί κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.  Για μια πιο ελαφριά παραλλαγή της μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγότερο ελαιόλαδο και κομμάτια κρέατος αντί των εντοσθίων ή ακόμη και μανιτάρια εφόσον αναζητάς μια χορτοφαγική επιλογή!

Κόκκινα αυγά

Ένα μέτριο αυγό αποδίδει 75-80 θερμίδες περίπου. Κατά τη γιορτινή περίοδο προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωσή τους σε μέχρι 1 την ημέρα, ώστε να «μείνει χώρος» και για τα υπόλοιπα εδέσματα.

Οβελίας/ Αμνοερίφια 

Το κατσίκι και το αρνί είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές για το εορταστικό τραπέζι, με το κατσίκι να είναι μία λιγότερο λιπαρή επιλογή από το αρνί. Και τα δύο αποτελούν πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επειδή, όμως, είναι νεαρά ζώα έχουν ταυτόχρονα μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες. Κατά συνέπεια,  πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από άτομα με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα ή με ουρική αρθρίτιδα.

Συκώτι και Εντόσθια 

Τα παραδοσιακά και αγαπημένα εντόσθια είναι πλούσια σε χοληστερόλη και λίπος. Ως εκ τούτου, πέρα από το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, είναι ακατάλληλα για άτομα με υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων). Εάν είσαι φίλος τους, προσπάθησε να καταναλώσεις τη μικρότερη δυνατή ποσότητα ως μία «delicatessen» επιλογή!

Πασχαλινά κουλούρια & Τσουρέκι 

Τα κλασικά γλυκά του Πάσχα, πέρα από τη νοστιμιά τους αποδίδουν και πολλές θερμίδες, οπότε η κατανάλωσή τους  καλό είναι να γίνεται με μέτρο. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να φυλάξεις το τσουρέκι στην κατάψυξη όσο είναι φρέσκο. Έτσι θα αποφύγεις να το καταναλώσεις γρήγορα!

Τετραμελής οικογένεια τρώει τσουρέκι στην κουζίνα το Πάσχα

8 Χρήσιμα tips για το Πάσχα

  1. Προσπάθησε να περιορίσεις τα πληθωρικά γεύματα σε 2-3. Για παράδειγμα: Μ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα. Πριν και μετά από αυτά ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή!
  2. Άρχισε κάθε εορταστικό γεύμα με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σαλάτας. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών συμβάλλουν στο πιο άμεσο αίσθημα κορεσμού, ενώ παράλληλα βοηθούν στη μικρότερη απορρόφηση του λίπους από το φαγητό.
  3. Ακολούθησε τη μέθοδο του πιάτου προσθέτοντας πάντα σαλάτα στο μισό, το κρέας στο ένα τέταρτο και τα αμυλούχα συνοδευτικά στο υπόλοιπο τέταρτο.
  4. Η κατανάλωση 1-2 ποτηριών νερού πριν την έναρξη του γεύματος μπορεί να περιορίσει την όρεξή σου.
  5. Κατανάλωσε αλκοόλ σύμφωνα με τις συστάσεις μέχρι 1 μερίδα/ ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι 2 μερίδες/ ημέρα για τους άνδρες, χωρίς να παραλείπεις την κατανάλωση νερού για επαρκή ενυδάτωση.
  6. Φρόντισε να έχεις ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα. Αν για παράδειγμα αυτό είναι το μεσημέρι, τότε το βραδινό μπορεί να περιλαμβάνει κάτι πιο ελαφρύ όπως μια σαλάτα ή γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  7. Αξιοποίησε κάθε ευκαιρία για να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Ευχάριστα παραδείγματα είναι τα ψώνια, οι βόλτες με φίλους, ο χορός και το παιχνίδι με τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους.
  8. Τέλος, απόφυγε τη ζύγιση τις γιορτινές ημέρες! Ως γνωστόν τα αλμυρά και πλούσια γεύματα μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρμετρη αλλά πλασματική αύξηση του βάρους.

Συμπερασματικά

Το Πάσχα αποτελεί μια ευκαιρία να ξεκουραστείς, να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να χαρείς το οικογενειακό τραπέζι. Το φαγητό αποτελεί μέρος αυτής της γιορτής, αλλά όχι την ουσία της! Απόλαυσε λοιπόν τα παραδοσιακά εδέσματα της αρεσκείας σου, χωρίς βιασύνη, δίνοντας έμφαση σε κάθε μπουκιά, το χρώμα, τη γεύση και την υφή της. Αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στο γεύμα σου, καταναλώνοντάς το αργά αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα τον επερχόμενο κορεσμό. Έτσι προλαμβάνεις τις πιθανές δυσάρεστες συνέπειες της υπερφαγίας, διατηρείς το βάρος σου και τελικά έχεις μόνο ευχάριστες αναμνήσεις!

Γράφει η Μαρία – Χρυσή Ανδριώτη.

Βιβλιογραφία
    • USDA. (2019) U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Fooddata Central Search Results: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/
    • Τριχοπούλου, Α. (2004) Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών. 3η. Αθήνα: Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού Α.Ε.