Είναι γνωστό ότι τα λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς και ότι η συστηματική κατανάλωσή τους έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σε όλες τις ηλικίες. Στην παιδική ηλικία ειδικότερα, τα λαχανικά προσφέρουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά αποτελούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των παιδιών και την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη, τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, η κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών αποτελεί μια υγιεινή συνήθεια που μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Αυτό σε συνδυασμό με την ικανότητα των λαχανικών να προκαλούν υψηλό αίσθημα κορεσμού μπορεί να βοηθήσει και στον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας και τον περιορισμό ή την αποφυγή «ανθυγιεινών» σνακ.
Πόσα Λαχανικά πρέπει να καταναλώνει ένα Παιδί;
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι επίσημες συστάσεις προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών από τα παιδιά, σε ποσότητες που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία. Ειδικότερα, οι προτεινόμενες μερίδες κατανάλωσης λαχανικών ημερησίως είναι:
- 1 για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών
- 1-2 στην ηλικία των 4-8 ετών
- 2-3 για παιδιά 9-13 ετών
- και 3-4 για εφήβους ηλικίας 14-18 ετών
Βέβαια, οι συστάσεις δε θα λέγαμε ότι απασχολούν ιδιαίτερα το μυαλό των παιδιών, που σε μεγάλο ποσοστό αποφεύγουν τα λαχανικά ή καταναλώνουν μικρές ποσότητες ή πολύ συγκεκριμένα είδη. Παράλληλα, τα επιχειρήματα που προτάσσουν τη διατροφική αξία των λαχανικών και τα οφέλη τους για την υγεία, δε φαίνεται να πείθουν τα παιδιά, ειδικά μικρότερης ηλικίας. Παρά ταύτα είναι καλό να τους μιλάμε για αυτά από νωρίς, στο πλαίσιο μιας γενικότερης διαδικασίας γνωριμίας και εξοικείωσης με αυτά.
Πώς μπορείς να αυξήσεις την αποδοχή των Λαχανικών από το Παιδί;
Στην πράξη, συχνά χρειάζονται διαφορετικά …μέτρα, προκειμένου να πείσουμε τα παιδιά να καταναλώσουν ή έστω να δοκιμάσουν κάποιο λαχανικό. Πριν περάσουμε σε αυτά όμως, ας αναφέρουμε επιγραμματικά τις τεχνικές που ΔΕΝ θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι γονείς σε αυτή την προσπάθεια. Αυτές δεν είναι άλλες από:
- την άσκηση πίεσης για δοκιμή ή κατανάλωση του λαχανικού
- και τη χρήση επιβράβευσης με κάποιο άλλο τρόφιμο (για παράδειγμα κάποια «λιχουδιά») εφόσον το παιδί καταναλώσει το λαχανικό
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε, ώστε να γίνουν τα λαχανικά περισσότερο ελκυστικά για τα παιδιά και να αυξήσουμε τις πιθανότητες να τα δοκιμάσουν ή/και να τα καταναλώσουν; Ακολουθούν μερικές ιδέες:
- Χρησιμοποίησε ποικιλία στον τρόπο μαγειρέματος: Δεν είναι απαραίτητο να σερβίρεις τα λαχανικά μόνο ωμά ή βραστά/ στον ατμό. Ανάλογα με το είδος του λαχανικού δοκίμασε και άλλους τρόπους, όπως σοτάρισμα με ελαιόλαδο και μυρωδικά ή ψήσιμο στον φούρνο ή στο γκριλ.
- Σέρβιρε με κάποιο ντιπ: Συνόδευσε τα λαχανικά με κάποιο ντιπ, όπως για παράδειγμα γιαούρτι ή τυρί κρέμα με φρέσκα μυρωδικά, κρέμα αβοκάντο, σάλτσα με ταχίνι ή άλλο άλειμμα καρπών, σάλτσα τυριού, χούμους, πέστο μυρωδικών.
- Πρόσθεσε toppings: Σέρβιρε τα λαχανικά με λίγο τριμμένο τυρί, διατροφική μαγιά, τριμμένη φρυγανιά, αλεσμένη βρόμη, σκόνη ξηρών καρπών, σπόρους (για παράδειγμα chia, λιναρόσπορο) ή ψιλοκομμένα μυρωδικά και μπαχαρικά.
- Φτιάξε pesto ζυμαρικών: Λίγα παιδιά θα πουν όχι στα ζυμαρικά, επομένως μπορείς να μετατρέψετε τα λαχανικά σε σάλτσα pesto χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, μυρωδικά, ξηρούς καρπούς της επιλογής σου και τριμμένο τυρί. Η τελική εκδοχή σίγουρα δε θα θυμίζει σε τίποτα το λαχανικό που συνήθως μένει στο πιάτο ή καταλήγει στο πάτωμα…
- Δοκίμασε συνταγές για pancakes, βάφλες ή κέικ: Καρότο, κολοκύθι, κολοκύθα, παντζάρι, σπανάκι είναι μόνο μερικά παραδείγματα λαχανικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία σαν κύριο υλικό για pancakes, βάφλες και γλυκά ή αλμυρά κέικ. Πειραματίσου με συνταγές και διεύρυνε τις επιλογές που προσφέρεις στο παιδί σου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εντάξεις τα λαχανικά και στο πρωινό ή τα σνακ, κάτι που ενδεχομένως να μην συνήθιζες μέχρι τώρα.
- Φτιάξε πίτες: Οι πίτες λαχανικών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Οι επιλογές είναι πολλές και μάλιστα δεν είναι απαραίτητο να ανοίξεις φύλλο, αφού οι ανοιχτές πίτες (τύπου μπατζίνα) είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη επιλογή για να αξιοποιήσεις ό,τι λαχανικά έχεις στο ψυγείο.
- Βελουτέ σούπες: Κλασσική λύση για να προσφέρουμε ποικιλία λαχανικών χωρίς να «φαίνονται». Δοκίμασε διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών, Πρόσθεσε μπαχαρικά και σέρβιρε με λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα και λίγα κρουτόν.
- Εστίασε στην παρουσίαση: Η εικόνα του πιάτου μπορεί να κάνει εντύπωση στα παιδιά κι ενδεχομένως να τα παρακινήσει να δοκιμάσουν το περιεχόμενό του. Συνεπώς, αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο όποτε είναι εφικτό και φτιάξε μικρές παραστάσεις στο πιάτο του, όπως για παράδειγμα ζωάκια, σπιτάκια ή λουλούδια, χρησιμοποιώντας λαχανικά διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων.
Συμπερασματικά
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις στον αγώνα αύξησης της αποδοχής των λαχανικών από το παιδί σου.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάς πως η όλη διαδικασία απαιτεί κατά βάση υπομονή και επιμονή από τη δική σου πλευρά, καθώς μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός επαναλαμβανόμενης έκθεσης του παιδιού σε ένα λαχανικό μέχρι αυτό να γίνει αποδεκτό ή απλά το παιδί να αποφασίσει να το δοκιμάσει.
Κλείνοντας, να θυμάσαι πως σε αυτή την προσπάθεια το δικό σου παράδειγμα είναι σημαντικός παράγοντας! Γι΄ αυτό θα πρέπει κι εσύ να καταναλώνεις μπροστά στο παιδί όσα του προσφέρεις και περιμένεις από εκείνο να δοκιμάσει.
Γράφει η Χριστίνα Κατσαρού.
Βιβλιογραφία
- Diatrofikoiodigoi.gr. 2014. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός Για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους. Available at: http://www.diatrofikoiodigoi.gr/?Page=diatrofikoi-odigoi-paidia