Διατροφική παρακολούθηση παθολογικών καταστάσεων

Ήδη από το 1997 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακηρύξει την παχυσαρκία παγκόσμια επιδημία. Η παχυσαρκία αποτελεί νόσο που σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής. Μάλιστα, η εμφάνισή της ευνοείται συγκεκριμένα από τον δυτικό τρόπο ζωής, δηλαδή την αυξημένη κατανάλωση πυκνής ενεργειακά τροφής και ταυτόχρονα τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο σώμα, πέραν των φυσιολογικών ορίων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων, μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, οστεοαρθρίτιδας, υπογονιμότητας, διαφόρων μορφών καρκίνου και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο ζωής, περιλαμβάνοντας τη διατροφή και την άσκηση, με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:

  • την αναλυτική λήψη ιατρικού, φαρμακευτικού και διαιτολογικού ιστορικού
  • το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος, το οποίο θα εστιάζει στη μείωση της λιπώδους μάζας
  • την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης σύστασης σώματος
  • την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής και καθοδήγησης με στόχο τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς

Αγάπησε το σώμα σου, βελτίωσε την ψυχολογία σου και φρόντισε την υγείας σου κάνοντας μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές!

H ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας. Ωστόσο, μερικές φορές η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες είτε δεν είναι εφικτή, είτε δεν είναι από μόνη της αρκετή.  Πλήθος παραγόντων επηρεάζει την ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης ορισμένων θρεπτικών συστατικών στο σώμα, διαφοροποιώντας έτσι τις διατροφικές απαιτήσεις.

Οι πιο συχνές διατροφικές ανεπάρκειες αφορούν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D, βιταμίνη B12 και φυλλικό οξύ.

Ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί την κάθε ανεπάρκεια, σχεδιάζεται και το πλάνο διατροφικής διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει:

  • την αναλυτική λήψη ιατρικού, φαρμακευτικού και διαιτολογικού ιστορικού
  • το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος που περιλαμβάνει:
    • τρόφιμα πλούσια στο επιθυμητό θρεπτικό συστατικό
    • και τον κατάλληλο συνδυασμό τους με άλλα, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
  • την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής και καθοδήγησης με στόχο τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς
  • την αξιολόγηση της προόδου βάσει των επαναληπτικών εξετάσεων. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, προτείνονται συμπληρωματικά σκευάσματα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση.

Η παρουσία διατροφικών ανεπαρκειών θέτει την υγεία σε κίνδυνο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβεις δράση άμεσα!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η αρτηριακή υπέρταση είναι η πιο διαδεδομένη πάθηση παγκοσμίως, η οποία επηρεάζει κάθε ηλικία, με συνεχώς αυξητική τάση.

Η υπέρταση χαρακτηρίζεται ως «ύπουλη» χρόνια νόσος, καθώς  συνήθως είναι ασυμπτωματική, με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά αντιληπτή σε προχωρημένο στάδιο.

Για την αντιμετώπισή της απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο ζωής και συνήθως φαρμακευτική αγωγή. Αναφορικά με τον τρόπο ζωής, υπάρχει ισχυρή σύσταση για:

  • αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
  • διακοπή του καπνίσματος
  • μείωση του σωματικού βάρους
  • περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ

Η διαχείριση των περιστατικών υπέρτασης στο γραφείο περιλαμβάνει:

  • την αναλυτική λήψη ιατρικού, φαρμακευτικού και διαιτολογικού ιστορικού
  • το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος που στοχεύει:
    • στη μείωση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
    • στον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου
    • στην επαρκή πρόσληψη καλίου, ασβεστίου φυτικών ινών και καλών λιπαρών οξέων
  • την εκπαίδευση στην ανάγνωση των ετικετών τροφίμων και στον εντοπισμό των πηγών νατρίου
  • την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής και καθοδήγησης με στόχο τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς

Με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να μειωθεί η δόση των φαρμάκων ή να καθυστερήσει ακόμα και να αποφευχθεί πλήρως η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια μεταβολική διαταραχή, κατά την οποία δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη, ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν είναι πλήρως δραστική, με αποτέλεσμα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να αυξάνονται πέραν των φυσιολογικών τιμών.

Η κατάλληλη διατροφή για ένα άτομο με διαβήτη δε διαφέρει από μια ισορροπημένη διατροφή που απευθύνεται σε ένα υγιές άτομο. Περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, στις σωστές αναλογίες.

Η δομή των συνεδριών που αφορούν περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη στο γραφείο περιλαμβάνει:

  • την αναλυτική λήψη ιατρικού, φαρμακευτικού και διαιτολογικού ιστορικού
  • τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος:
    • με καταμερισμό των υδατανθράκων μέσα στην κάθε ημέρα
    • με μικρά και συχνά γεύματα
    • που εξασφαλίζει επαρκή ενυδάτωση
    • που στοχεύει στη μείωση ή τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
  • την εκπαίδευση στις έννοιες του γλυκαιμικού δείκτη, του γλυκαιμικού φορτίου και των ισοδυνάμων υδατανθράκων
  • την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής και καθοδήγησης με στόχο τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς

Ρύθμισε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου υιοθετώντας κατάλληλες διατροφικές συνήθειες!

Δυσλιπιδαιμία ορίζεται οποιαδήποτε παθολογική διαταραχή παρατηρείται στα επίπεδα των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών στο αίμα. Ως παράδειγμα μπορούν να αναφερθούν:

  • οι αυξημένες τιμές ολικής χοληστερόλης (υπερχοληστερολαιμία), LDL ή αλλιώς «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων (υπερτριγλυκεριδαιμία)
  • καθώς επίσης οι χαμηλές τιμές της HDL, γνωστής και ως «καλής» χοληστερόλης.

Η δυσλιπιδαιμία διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν είναι κληρονομικής αιτιολογίας, και σε δευτεροπαθή όταν προκύπτει ως αποτέλεσμα άλλων παθολογικών καταστάσεων ή κακής διατροφής.

Για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, όταν κρίνεται απαραίτητη από τον θεράποντα ιατρό, και των διατροφικών αλλαγών συνιστάται: η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, με έμφαση σε αερόβιες μορφές άσκησης και η διακοπή του καπνίσματος.

Η δομή των συνεδριών που αφορούν περιστατικά δυσλιπιδαιμίας στο γραφείο περιλαμβάνει:

  • την αναλυτική λήψη ιατρικού, φαρμακευτικού και διαιτολογικού ιστορικού
  • τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος που:
    • στοχεύει στη μείωση ή τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
    • περιορίζει την κατανάλωση λιπών ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινο κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα), τα οποία αντικαθιστά με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. ψάρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο κ.α.)
  • την εκπαίδευση σε υγιεινές εναλλακτικές στον τρόπο μαγειρέματος των τροφίμων
  • την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής και καθοδήγησης με στόχο τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφορά

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Σε αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι περιφερικές αγγειοπάθειες. Η αιτία για την εμφάνισή τους είναι η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας η οποία προκαλεί τη στένωση των αγγείων και των αρτηριών.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων διακρίνονται σε  δύο κατηγορίες:

  • τους τροποποιήσιμους, όπως η διατροφή, η άσκηση, το άγχος ή συνολικά ο τρόπος ζωής
  • και τους μη τροποποιήσιμους, όπως η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό

Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων!

Για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών, εκτός των διατροφικών αλλαγών, σημαντικό όφελος προσφέρει: η αύξηση της αερόβιας σωματικής άσκησης, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ.

Η δομή των συνεδριών που αφορούν περιστατικά με καρδιαγγειακά νοσήματα στο γραφείο περιλαμβάνει:

  • την αναλυτική λήψη ιατρικού, φαρμακευτικού και διαιτολογικού ιστορικού
  • τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος:
    • σύμφωνα με το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής
    • που εστιάζει στη μείωση ή τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
  • την εκπαίδευση σε υγιεινές εναλλακτικές στον τρόπο μαγειρέματος των τροφίμων

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι μια πολύ σημαντική ομάδα οργάνων στο σώμα μας, τα οποία συνιστούν την κύρια οδό απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν σημαντικό αίτιο κακής υγείας και ποιότητας ζωής.

Μερικές από τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα είναι:

  • η δυσπεψία
  • τα γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη
  • η δυσκοιλιότητα και η διάρροια
  • το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn
  • η εκκολπωματική νόσος
  • οι τροφικές δυσανεξίες

Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και κατ’ επέκταση τη συνολική υγεία.

Οι συνεδρίες που αφορούν περιστατικά με γαστρεντερικά νοσήματα στο γραφείο στηρίζονται:

  • στην αναλυτική λήψη ιατρικού, φαρμακευτικού και διαιτολογικού ιστορικού
  • στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος, που εστιάζει στην επαρκή ενυδάτωση και διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
  • την εκπαίδευση για την ανάγνωση των ετικετών των συσκευασμένων τροφίμων, τον εντοπισμό των πηγών ζάχαρης και κορεσμένου λίπους
  • την εκπαίδευση στη μείωση της ταχύτητας κατανάλωσης των γευμάτων
  • την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής και καθοδήγησης με στόχο τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς, των συνηθειών ύπνου και την αύξηση της αερόβιας άσκησης

Οι νεφροί αποτελούν σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Είναι υπεύθυνοι για την απομάκρυνση των «άχρηστων» προϊόντων, τον έλεγχο του όγκου και της σύστασης των υγρών του σώματος, την παραγωγή ορμονών και τη ρύθμιση του μεταβολισμού της βιταμίνης D. Στις περιπτώσεις νεφροπαθειών όλες οι παραπάνω λειτουργίες επηρεάζονται οδηγώντας σε διαταραχές στην ομοιόσταση διάφορων ουσιών όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο.

Η  λειτουργία των νεφρών μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες όπως μικρόβια, νεφρικούς λίθους, όγκους, τοξικά χημικά ή συγγενή ελαττώματα.

Οι πιο συχνές νεφροπάθειες είναι οι ακόλουθες:

  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου
  • Νεφρωσικό σύνδρομο
  • Διαβητική νεφροπάθεια
  • Πολυκυστική νόσος νεφρών
  • Πυεολονεφρίτιδα

Όποια κι αν είναι η αιτία που έχει προκαλέσει τη νεφροπάθεια, ο ασθενής είναι σημαντικό να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του και του διαιτολόγου- διατροφολόγου.

Οι συνεδρίες που αφορούν τη διαχείριση περιστατικών με νεφροπάθεια στο γραφείο στηρίζονται:

  • στην αναλυτική λήψη ιατρικού, φαρμακευτικού και διαιτολογικού ιστορικού
  • στον προσεκτικό σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος:
    • για την επαρκή πρόσληψη ενέργειας
    • για την εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και υγρών
    • για τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
  • την εκπαίδευση για την ανάγνωση των ετικετών των συσκευασμένων τροφίμων
  • την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής και καθοδήγησης

Η κατάλληλη διατροφή συμβάλλει καθοριστικά στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ασθενούς, τη διατήρηση της κατάστασης υγείας του σε καλά επίπεδα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν πολύπλοκα ιατρικά και ψυχιατρικά νοσήματα που μπορεί να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε. Χαρακτηριστικό των διαταραχών αυτών είναι η υπερβολή στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού, την εικόνα και το βάρος του σώματος.

Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι:

  • η ψυχογενής ανορεξία (Αnorexia Νervosa)
  • η ψυχογενής βουλιμία (Βulimia Νervosa)
  • και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία (Binge Eating)

Στην εμφάνιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής φαίνεται πως εμπλέκονται γενετικοί, ψυχολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Οι πάσχοντες από οποιασδήποτε μορφής διαταραχή πρόληψης τροφής χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση με στόχο την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

Οι ειδικοί που μπορεί να συμβάλλουν στην αναγνώριση και τη θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής, μέσω της συνεργασίας τους είναι:

  • Ψυχίατροι
  • Ψυχολόγοι
  • Διαιτολόγοι- Διατροφολόγοι

Σημαντική μπορεί να φανεί και η βοήθεια γενικών ιατρών για την παραπομπή σε έναν από τους παραπάνω ειδικούς και την παρακολούθηση της κατάστασης υγείας του πάσχοντα.

Οι συνεδρίες που αφορούν τη διαχείριση περιστατικών με διατροφική διαταραχή στο γραφείο είναι απόλυτα εξατομικευμένες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Πολύτιμο εργαλείο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων με σκοπό την ανεύρεση των καταστάσεων που προκαλούν τα εκάστοτε επεισόδια και την εκπαίδευση στη διαχείριση τους.

Θέλεις να δεις την πιο υγιή εκδοχή του εαυτού σου;
Επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε!