Αναμφισβήτητα, κάποια θέματα συζήτησης είναι πάντα επίκαιρα και θεωρούνται κλασικά. Μερικά από αυτά είναι η διατροφή και η προσπάθεια απώλειας βάρους, με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν τεχνικές και μέθοδοι που υπόσχονται εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα. Το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον για το υγιές σωματικό βάρος αντανακλάται στην πληθώρα των άρθρων και ενημερωτικών κειμένων, των βίντεο αλλά και των συνεντεύξεων που κατακλύζουν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, χειμώνα – καλοκαίρι. Από όλα αυτά όμως που ακούς και διαβάζεις, τι έχει αξία να κρατήσεις; Είναι ασφαλές να θέσεις ως στόχο σου τα ελλιποβαρή πρότυπα που παρουσιάζονται στην τηλεόραση; Μπορεί ένα τέτοιο βάρος να είναι υγιές και να σου εξασφαλίσει ευεξία;
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, να αυξήσεις ή να μειώσεις το βάρος σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι, δυστυχώς για το μυαλό μας αλλά ευτυχώς για τον οργανισμό μας, δεν υπάρχουν μυστικές ή μαγικές μέθοδοι για να το καταφέρεις πάρα πολύ εύκολα ή/και πάρα πολύ γρήγορα. Υπάρχουν πολλές δίαιτες, θεραπείες, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται θεαματική απώλεια κιλών και αλλαγή στην εικόνα του σώματος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κανένα από αυτά δε σου εξασφαλίζει ότι είναι αποτελεσματικό από μόνο του ή ότι είναι ελεγμένο και ασφαλές για την υγεία σου.
Ποιο είναι το Βάρος – Στόχος σου;
Προκειμένου να μην παρασυρθείς από την παραπληροφόρηση που επικρατεί, για λόγους μάρκετινγκ με στόχο την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, είναι σημαντικό να ξέρεις ποιος είναι ο στόχος σου και γιατί. Το βάρος που έχει ένα άτομο που θαυμάζεις δε σημαίνει ότι θα σου ταιριάζει αν το αποκτήσεις, ούτε ότι θα νιώθεις καλά όταν το φτάσεις. Επίσης, με τα χρόνια το σώμα σου αλλάζει. Έτσι αν βάλεις ως στόχο να φτάσεις το βάρος που είχες πριν από 20 χρόνια κανείς δε μπορεί να σου εξασφαλίσει ότι θα νιώθεις καλά με την εικόνα του σώματός σου όταν το αποκτήσεις σήμερα ή ότι αυτό θα είναι καλό για την υγεία σου.
Καλό είναι λοιπόν να σταματήσεις να στοχεύεις σε έναν συγκεκριμένο αριθμό. Αντίθετα, θέσε ως στόχο σου την υγεία και τη σωματική και πνευματική σου ευεξία. Όταν αποκτήσεις ένα βάρος στο οποίο είσαι και αισθάνεσαι καλά, χωρίς να αντιμετωπίζεις κάποιον κίνδυνο υγείας σχετιζόμενο με το βάρος, τότε θα έχεις καταφέρει τον στόχο σου. Αυτό είναι και το υγιές σου βάρος για το οποίο αξίζει να καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια!
Πώς θα αποκτήσεις ένα Υγιές σωματικό Βάρος;
Η καλύτερη προσέγγιση είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής σου. Αυτή περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική σωματική άσκηση. Ακολουθούν κάποια χρήσιμα βήματα που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:
- Αν πεινάς το πρωί που ξυπνάς φρόντισε να καταναλώνεις ένα χορταστικό πρωινό. Αυτό θα σου εξασφαλίσει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την κάθε μέρα σου. Από την άλλη αν είσαι από τους ανθρώπους που δε συνηθίζουν το πρωινό είναι εντάξει να το παραλήψεις, τουλάχιστον τις πρώτες πρωινές ώρες.
- Αν πεινάς συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τοποθέτησε τα γεύματά σου ανά 3-4 ώρες μέσα στην ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα βρίσκονται σε ισορροπία αποφεύγοντας υπογλυκαιμίες και τσιμπολογήματα.
- Στόχευσε στην κατανάλωση 3 μερίδων φρούτων και 4 μερίδων λαχανικών ημερησίως. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία κι αποτελούν ιδανικές επιλογές σνακ.
- Κατανάλωσε περισσότερες φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες συμβάλλουν στο πιο άμεσο και παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού. Επίλεξε λοιπόν φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, όπως βρώμη και καστανό ρύζι.
- Κατανάλωσε κόκκινο κρέας μέχρι 1 φορά την εβδομάδα. Αντικατάστησέ το με άλλες πηγές πρωτεΐνης τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, όπως ψάρια και θαλασσινά, πουλερικά και όσπρια.
- Περιόρισε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αφαιρώντας το ορατό λίπος από το κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο και επιλέγοντας ελαφριά γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν πρόκειται για συσκευασμένα τρόφιμα, συμβουλεύσου τον διατροφικό τους πίνακα.
- Μείωσε την ταχύτητα με την οποία καταναλώνεις τα γεύματά σου. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να αντιληφθεί ο εγκέφαλός σου τον κορεσμό. Κατανάλωσε λοιπόν αργά κάθε γεύμα σου και σταμάτα να τρως όταν χορτάσεις.
- Φρόντισε για την επαρκή ενυδάτωσή σου με 8 έως 10 ποτήρια νερό ημερησίως. Στην ενυδάτωσή σου βέβαια συνεισφέρουν κι άλλα υγρά ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που καταναλώνεις μέσα στη μέρα, όπως γάλα, χυμοί, καφές, σούπες, φρούτα και λαχανικά.
- Αν σου αρέσει το αλκοόλ, κατανάλωσέ το με μέτρο. Να θυμάσαι ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ήπατος, αφυδατώνει και προσδίδει πολλές παραπάνω θερμίδες.
- Μπορείς να απολαύσεις μια μικρή ποσότητα γλυκού 1-2 φορές την εβδομάδα, χωρίς ενοχές ή τύψεις εφόσον δεν συντρέχει κάποιος σημαντικός ιατρικός λόγος.
Κανένα τρόφιμο δε μπορεί να αυξήσει το βάρος σου από μόνο του.
Η αύξηση προκύπτει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης. Επίτρεψε λοιπόν στον εαυτό σου να καταναλώσει από όλα τα τρόφιμα με μέτρο!
Τι άλλο βοηθά τη διατήρηση ενός Υγιούς σωματικού Βάρους;
- Βάλε πρόγραμμα: Προσπάθησε να προγραμματίσεις τα κύρια και τα ενδιάμεσα γεύματα όλης της εβδομάδας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να αποφύγεις την αγορά λιχουδιών, ενώ θα κάνεις και εξοικονόμηση χρημάτων.
- Άδειασε τα ντουλάπια και τα ράφια της κουζίνας σου από junk food. Αντικατάστησέ τα με υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς.
- Προτίμησε το σπιτικό μαγειρευτό φαγητό. Είναι νόστιμο και σίγουρα πιο θρεπτικό και οικονομικό, ενώ η διαδικασία μπορεί να γίνει διασκεδαστική.
- Θέσε υγιείς και ρεαλιστικούς στόχους. Για παράδειγμα, η μεταβολή του βάρους σου κατά ½ με 1 κιλό την εβδομάδα είναι ένας τέτοιος.
- Επίλεξε και ξεκίνα μια μορφή άσκησης που σου αρέσει και σου ταιριάζει στοχεύοντας τα 150 λεπτά την εβδομάδα. Ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές: χορός, απλό περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, yoga, pilates, πολεμικές τέχνες κ.λπ.
- Κοιμήσου καλά. Ο επαρκής ποιοτικός ύπνος είναι σύμμαχος της εύρυθμης λειτουργίας του μεταβολισμού και θα σε βοηθήσει να ελέγξεις καλύτερα τις επιθυμίες σου στο φαγητό.
- Ασχολήσου με χαλαρωτικές δραστηριότητες. Θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις το άγχος της καθημερινότητας με αποτέλεσμα τον περιορισμό των λιγούρων και την καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού σου.
Τι να κρατήσεις;
Η μόνη ασφαλής και αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος για να μπορέσεις να αποκτήσεις και να διατηρήσεις το βάρος στο οποίο είσαι και δείχνεις καλά είναι ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής σωματικής δραστηριότητας. Με μικρές καθημερινές αλλαγές χτίζεις έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής που θα σε βοηθήσει να πετύχεις αυτόν τον στόχο. Ακολούθησε τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω και ετοιμάσου να δεις το σώμα σου και την ψυχολογία σου να αλλάζουν! Αν ωστόσο, από ένα σημείο κι έπειτα, χρειάζεσαι περισσότερη καθοδήγηση, μη διστάσεις να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός διαιτολόγου- διατροφολόγου. Μαζί θα πορευτείτε προς την εξασφάλιση της καλής υγείας και της εμφάνισης που προσδοκείς.
Γράφει η Μαρία – Χρυσή Ανδριώτη.
Βιβλιογραφία
- gr. 2014. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός Για Ενήλικες. Available at: http://www.diatrofikoiodigoi.gr/files/PDF/ADULTS.pdf (Accessed 28 July 2021)
- Hawton K, Ferriday D, Rogers P, Toner P, Brooks J, Holly J, Biernacka K, Hamilton-Shield J, Hinton E. Slow Down: Behavioural and Physiological Effects of Reducing Eating Rate. Nutrients. 2018 Dec 27;11(1):50.
- St-Onge, M.-P. Sleep–obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obesity Reviews, 2017, 18: 34– 39.
- Nitesh Sood, William L Baker, Craig I Coleman, Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 88, Issue 4, October 2008, Pages 1167–1175.
- Sharon V Thompson, Bridget A Hannon, Ruopeng An, Hannah D Holscher, Effects of isolated soluble fiber supplementation on body weight, glycemia, and insulinemia in adults with overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 6, December 2017, Pages 1514–1528.
- Sievert K, Hussain S M, Page M J, Wang Y, Hughes H J, Malek M et al. Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials BMJ 2019; 364 :l42.
- uk. 2021. 12 tips to help you lose weight. [online] Available at: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/12-tips-to-help-you-lose-weight/ (Accessed 28 July 2021).