10 Νοεμβρίου, 2022

Κολατσιό στο Σχολείο: τι να επιλέξω;

Τι άλλο ξεκινάει μαζί με τα μαθήματα κάθε νέας σχολικής χρονιάς; Μα φυσικά το άγχος των γονιών για το τι μπορούν να έχουν τα παιδιά τους ως κολατσιό  στο σχολείο. Αν είσαι κι εσύ γονιός ενός μικρού μαθητή, προετοιμάσου κατάλληλα για αυτή τη χρονιά ώστε να του εξασφαλίσεις γευστικά και θρεπτικά σνακ που θα λατρέψει.

Γιατί είναι σημαντικό το Κολατσιό στο Σχολείο;

Το σχολείο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του παιδιού. Μάλιστα κατά την παραμονή του στο σχολείο οφείλει να είναι συγκεντρωμένο, αποδοτικό και δημιουργικό. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν τις ήδη μεγάλες ανάγκες του παιδιού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για την ομαλή ανάπτυξή του.

Ένα υγιεινό κολατσιό στο σχολείο μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα «καύσιμα» στο παιδί σου για να μπορέσει έχει να υψηλή πνευματική απόδοση στο μάθημα και να συνεχίσει να αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό!

Τι να προσέξεις στην επιλογή του Κολατσιού;

Πολύ συχνή είναι η εικόνα των παιδιών με πατατάκια και κρουασάν στα διαλείμματα. Ωστόσο, αυτές οι επιλογές δεν είναι θρεπτικές καθώς πρόκειται για τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Για την ανάπτυξη ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών ήδη από την παιδική ηλικία, η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων καλό είναι να γίνεται περιστασιακά, για παράδειγμα σε ένα πάρτι γενεθλίων, αντί να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Προσφέροντας στο παιδί σου ενδιαφέρουσες σπιτικές εναλλακτικές από μικρή ηλικία μπορείς να αποφύγεις τη συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων και την εμφάνιση ζήλιας όταν οι συμμαθητές του τα καταναλώνουν.

Προτάσεις για σπιτικό Κολατσιό

Με γνώμονα τη φαντασία σου , τις γευστικές προτιμήσεις του παιδιού σου και την ποικιλία μπορείς να συνθέσεις απολαυστικά σπιτικά σνακ για το σχολείο. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές ιδέες:

  • φρούτο που να καθαρίζεται εύκολα ή ήδη καθαρισμένο σε ταπεράκι, όπως μπανάνες, μήλα, φράουλες, κεράσια, μανταρίνια, πορτοκάλια, ανάλογα φυσικά με την εποχή
  • αποξηραμένα φρούτα (2-3 κομμάτια) και ξηροί καρποί (μισή χούφτα)
  • τοστ, μικρή αραβική πίτα ή τορτίγια με τυρί, ντομάτα και μαρούλι. Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις και αυγό, καθώς τα αλλαντικά είναι καλό να αποφεύγονται. Εναλλακτικά, αντί για κίτρινο τυρί μπορείς να χρησιμοποιήσεις τυρί κρέμα, κατίκι ή ερίκι
  • γλυκό τοστ με τυρί κρέμα & μαρμελάδα ή με βούτυρο ξηρών καρπών, όπως ταχίνι ή φιστικοβούτυρο & λίγα κομμάτια φρούτου
  • αλμυρά κέικ ή πίτα λαχανικών. Το συνηθισμένο σπιτικό κέικ, το οποίο παρόλο που είναι σπιτικό, έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αυγών και συνήθως βουτύρου. Αντί αυτού μπορείς να φτιάξεις κέικ ή πίτα με ποικιλία λαχανικών και φέτα, όπως πρασοτυρόπιτα, κέικ καρότου ή κέικ με πιπεριές και φέτα
  • μικρές σπιτικές μπάρες δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας ως γλυκαντική ύλη χουρμάδες ή δαμάσκηνα
  • φρυγανιές ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης με βραστό αυγό καθαρισμένο και στικς καρότου και αγγουριού
  • σπιτικά μπισκότα με βρώμη και φρούτα

Μπορεί να πιει κάτι στο Σχολείο; 

Όσον αφορά τα ροφήματα, φρόντισε το παιδί σου να έχει πρόσβαση σε αρκετή ποσότητα νερού. Οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς ακόμη και οι φυσικοί χυμοί δίνουν πολλά σάκχαρα χωρίς τον αντίστοιχο κορεσμό και χωρίς φυτικές ίνες, επομένως είναι προτιμότερο να αντικαθίστανται από φρούτα. Τα αναψυκτικά και οι χυμοί με πρόσθετη ζάχαρη καλό είναι προσφέρονται μόνο σε ειδικές περιστάσεις!

Σνακ συσκευασμένο ή από το κυλικείο

Φυσικά, ακόμη κι αν κάνεις το καλύτερο δυνατόν είναι λογικό τα παιδιά να θέλουν μία στο τόσο κάποιο συσκευασμένο σνακ ή μία από τις επιλογές του κυλικείου. Σε αυτή την περίπτωση καθοδήγησε το παιδί σου στο τι να επιλέξει.

Εξήγησέ του και πρότεινέ του γιατί είναι καλό να προτιμήσει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα σάντουιτς αντί του κρουασάν ή της τυρόπιτας.

Για την περίπτωση των συσκευασμένων τροφίμων δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες, ώστε να περιέχει όσο πιο χαμηλή ποσότητα γίνεται σε κορεσμένα και trans λιπαρά, αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη.

Συμπερασματικά

Επιλέγοντας σωστά και καθοδηγώντας το παιδί σου θα το βοηθήσεις να διαμορφώσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τις οποίες είναι πιθανό να διατηρήσει και στην ενήλικη ζωή του! Με τη συνεργασία της δασκάλας και του σχολείου μπορεί να επιτευχθεί η μαζικότερη προτίμηση σε υγιεινές επιλογές και έτσι να δημιουργηθεί ένα περισσότερο υποστηρικτικό περιβάλλον για όλα τα παιδιά!

Γράφει η Μαρία – Χρυσή Ανδριώτη.

Βιβλιογραφία
  • Bellisle F. Meals and snacking, diet quality and energy balance. Physiol Behav. 2014 Jul;134:38-43. doi: 10.1016/j.physbeh.2014.03.010. Epub 2014 Mar 19. PMID: 24657181.
  • Micha R, Karageorgou D, Bakogianni I, Trichia E, Whitsel LP, Story M, Peñalvo JL, Mozaffaria
  • n D. Effectiveness of school food environment policies on children’s dietary behaviors: A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2018 Mar 29;13(3):e0194555. doi: 10.1371/journal.pone.0194555. PMID: 29596440; PMCID: PMC5875768.
  • Diatrofikoiodigoi.gr. 2014. Εθνικός Διατροφικός για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους. Available at: <http://www.diatrofikoiodigoi.gr/?page=diatrofikoi-odigoi-paidia-systaseis> [Accessed 21 July 2021].