13 Οκτωβρίου, 2022

Οικογενειακά γεύματα, κάτι παραπάνω από ευχάριστες αναμνήσεις

Οι περισσότεροι έχουμε ευχάριστες εικόνες από τα οικογενειακά γεύματα. Σε αυτά η οικογένεια μαζευόταν γύρω από το τραπέζι και είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει, να μοιραστεί τα νέα της ημέρας και να συσφίξει τους δεσμούς της. Πέρα όμως από τα θετικά αισθήματα η οικογένεια μοιραζόταν ένα υγιεινό γεύμα, φτιαγμένο με φροντίδα. Τα τελευταία χρόνια, οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν περιορίσει τη συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων. Ενδεχομένως, να ισχύει το ίδιο και στη δική σου οικογένεια. Πώς επηρεάζει αυτό τις διατροφικές συνήθειες σου;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τα Οικογενειακά Γεύματα

Δυστυχώς, οι αλλαγές στη δομή της κοινωνίας απειλούν να εξαλείψουν αυτή τη σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη υγειών συμπεριφορών, τόσο σε διαπροσωπικό επίπεδο μεταξύ των μελών της οικογένειας, όσο και σε επίπεδο διατροφικών συνηθειών. Οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες μακριά από το σπίτι. Τα παιδιά έχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες. Τα έτοιμα γεύματα εκτός σπιτιού είναι ευπρόσιτα και βολικά. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η οικογένεια να μην έχει το χρόνο να βρεθεί συγκεντρωμένη στο τραπέζι και πόσο μάλλον να απολαύσει ένα σπιτικό πλήρες και ισορροπημένο γεύμα. Ακόμη, τα παιδιά και οι έφηβοι πολλές φορές ετοιμάζουν και τρώνε μόνοι τους γεύματα, όπως το πρωινό. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα την παράλειψη γευμάτων ή την αντικατάσταση του σπιτικού φαγητού με κάποιο έτοιμο γεύμα από έξω.

Συχνότητα Οικογενειακών Γευμάτων και Διατροφικές Συνήθειες

Η συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων φαίνεται να σχετίζεται σημαντικά με υγιεινότερες διατροφικές  συνήθειες παιδιών και εφήβων.

Τα παιδιά από οικογένειες που τρώνε μαζί 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχουν κατά 12% μειωμένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ταυτόχρονα, έχουν και 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές και συμπεριφορές ελέγχου του βάρους.

Επίσης, η συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων σχετίζεται θετικά:

  • με τη συχνότητα κατανάλωσης, πρωινού, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και τροφών πλούσιων σε ασβέστιο
  • καθώς επίσης με την πρόσληψη πρωτεϊνών, σιδήρου, φυλλικού οξέος, φυτικών ινών και βιταμινών Α, C, Ε και Β6.

Αντίθετα, σχετίζεται αρνητικά με την κατανάλωση αναψυκτικών. Ακόμα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά από οικογένειες που έτρωγαν συχνά μαζί, τείνουν να έχουν πιο δομημένα γεύματα μεγαλώνοντας και να δίνουν αξία στα γεύματα ως κοινωνικό γεγονός.

Πώς θα κάνεις τα Οικογενειακά Γεύματα μέρος της καθημερινότητας;

Από τα παραπάνω φαίνεται το πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται αυτή η υγιεινή συνήθεια, ιδιαίτερα από την παιδική ηλικία. Ο ρόλος σου ως γονέας είναι καθοριστικός: είσαι αυτός που έχεις τη δυνατότητα να εκπαιδεύσεις το παιδί σου να κάνει υγιεινότερες διατροφικές επιλογές, μέσω του παραδείγματος και του προτύπου που αποτελείς. Για να εντάξεις τα οικογενειακά γεύματα στη ζωή σας σε μεγαλύτερη συχνότητα και με καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να εφαρμόσεις τα παρακάτω:

  • Φρόντισε τα γεύματα να περιλαμβάνουν υγιεινές και θρεπτικές τροφές
  • Δώσε το παράδειγμα για την κατανάλωσή υγιεινών τροφών, δείχνοντας με έμφαση την απόλαυση που αυτά σου προσφέρουν
  • Σε ήρεμο κλίμα, μπορείς να αναφέρεις την αξία της υγιεινής διατροφής, χωρίς ωστόσο να ασκείς πίεση
  • Κάνε τον προγραμματισμό και την προετοιμασία των γευμάτων από την προηγούμενη μέρα
  • Δοκίμασε συνταγές για φαγητά που μπορούν να καταψυχθούν ώστε να καταναλωθούν και την επόμενη εβδομάδα
  • Ζήτησε και από την οικογένειά σου να βοηθήσει έστω σε κάποιες διαδικασίες, όπως το πλύσιμο των λαχανικών και το στολισμό της σαλάτας
  • Κατά τη διάρκεια των γευμάτων διατήρησε ευχάριστο και ήρεμο κλίμα
  • Δείξε κατανόηση στις επιθυμίες του παιδιού σου! Μην το κρατάς στο τραπέζι για πολύ μεγάλο διάστημα γιατί αυτό θα τα οδηγήσει στο να το αντιμετωπίζει σαν αγγαρεία
  • Κλείσε την τηλεόραση, ώστε ο καθένας σας να συγκεντρωθείτε στο φαγητό σας και τα άλλα μέλη της οικογένειας
  • Ακόμη και αν έχεις παραφορτωμένο πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα, προσπάθησε να βρεις χρόνο το Σαββατοκύριακο, έστω και για ένα οικογενειακό πρωινό, ένα πικ-νικ ή γεύμα με συγγενικά πρόσωπα.

Συμπερασματικά

Η επιρροή σου, ο βαθμός συμμετοχής σου και οι κοινές δραστηριότητες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την καθιέρωση προτύπων στην οικογένειά σου.

Τα πρότυπα του παιδιού σου δημιουργούνται σε μικρή ηλικία, όσο αυτό ταυτίζεται μαζί σου, τις πράξεις και τις επιλογές σου. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αρχίσουμε να βλέπουμε την ώρα που περνάμε με την οικογένεια μας στο τραπέζι ως μία σημαντική και ωφέλιμη συνήθεια για όλα τα μέλη της.

Γράφει η Χριστίνα – Πωλίνα Λαμπρινού.

Βιβλιογραφία
  • Berge JM, A Review of Familial Correlates of Child and Adolescent Obesity: What has the 21st Century Taught us so Far? Int J Adolesc Med Health. 2009 ; 21(4): 457–48
  • Birch LL, Fisher JO, Development of Eating Behaviors Among Children and Adolescents, Pediatrics 1998;101;539
  • Hammons AJ, Fiese BH, Is Frequency of Shared Family Meals Related to the Nutritional Health of Children and Adolescents? Pediatrics 2011; 127:e1565–e1574
  • Ritchie LD, Welk G, Styne D, Gerstein D, Crawford PB, Family Environment and Pediatric Overweight: What Is a Parent to Do? J Am Diet Assoc. 2005; 105:S70-S79.