27 Ιανουαρίου, 2024

Παχυσαρκία: επηρεάζει τη σοβαρότητα της νόσου Covid- 19;

Παρότι έχει κηρυχθεί κι επίσημα από τον Μάιο του 2023 το τέλος της πανδημίας Covid-19, η νόσηση από τον συγκεκριμένο ιό συνεχίζει να μας απασχολεί έντονα μέχρι και σήμερα.  Καθώς η εμπειρία μας διευρύνεται, οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τη σοβαρότητα της νόσου Covid -19 έχουν πλέον αναγνωριστεί. Σε αυτούς λοιπόν συγκαταλέγεται και η παχυσαρκία, μια κοινή και σοβαρή χρόνια ασθένεια, που θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για πολλές άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η παχυσαρκία επηρεάζει δυσμενώς την εξέλιξη και τις συνέπειες της νόσου Covid-19. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα.

Τα ποσοστά Παχυσαρκίας αυξάνονται

Ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί στις περισσότερες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

Παγκοσμίως, τα ποσοστά της παχυσαρκίας σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ 1975 και 2016, όπου και έφτασε στο 13% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Η εμφάνιση της παχυσαρκίας σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα ευνοείται από τον δυτικό τρόπο ζωής. Εξηγώντας λοιπόν αυτό το φαινόμενο με έναν απλοϊκό τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης ενεργειακής πρόσληψης και της μειωμένης ενεργειακής δαπάνης.

Η Παχυσαρκία αυξάνει τις επιπλοκές της νόσου Covid-19

Από τις μελέτες που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα επιβεβαιώνεται ότι τόσο οι υπέρβαροι όσο και οι παχύσαρκοι ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο Covid -19.

Πιο αναλυτικά έχει φανεί πως η παχυσαρκία αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου Covid -19, ενώ μπορεί μέχρι και να τριπλασιάσει τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω μόλυνσης από Covid -19. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία συνδέεται αφενός με μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και αφετέρου με μειωμένη διαχυτική ικανότητα των πνευμόνων, γεγονός που δυσχεραίνει την αναπνοή. Τέλος, σύμφωνα με μελέτησε ασθενείς με Covid -19 , κατά το αρχικό διάστημα της πανδημίας, φάνηκε ότι ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), διασωλήνωσης και θανάτου αυξάνεται με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) όταν αυτός έχεις τιμές ίσες ή μεγαλύτερες από 30 Kg/m2 που αντιστοιχούν σε παχυσαρκία.

Τι μπορείς να κάνεις;

Εκτός από τα μέτρα ατομικής υγιεινής για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου.

  • Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή

Η προσκόλληση σε μια ισορροπημένη διατροφή, με κύριο χαρακτηριστικό την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, άπαχης πρωτεΐνης, οσπρίων, ψαριών και δημητριακών ολικής αλέσεως στις κατάλληλες ποσότητες είναι σημαντική για την υγεία σου και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και διατήρηση του βάρους σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπρόσθετα, μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή συμβάλλει στη βέλτιστη λειτουργία του  ανοσοποιητικού σου συστήματος. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην πρόληψη ή/ και τη διαχείριση ασθενειών όπως καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, οι οποίες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρότητας της νόσου Covid-19.

  • Κινήσου

Η τακτική σωματική δραστηριότητα σε βοηθά να διαχειρίζεσαι το άγχος και να νιώθεις και να κοιμάσαι καλύτερα. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού σου βάρους αλλά και στη μείωσή του όταν συνδυάζεται με τον κατάλληλο θερμιδικό περιορισμό στη διατροφή. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τη νόσο Covid-19, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Ακόμη, νέες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση δρα ευεργετικά και στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας του οργανισμού σου.

  • Κοιμήσου καλά

Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς και άλλων, χρόνιων, ασθενειών που μπορεί να αυξήσουν τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 όπως διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

  • Αντιμετώπισε το άγχος

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και στις διατροφικές συνήθειες. Μερικές φορές, κατά την προσπάθεια χαλάρωσης από μια στρεσογόνο κατάσταση, έχει παρατηρηθεί αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και του καπνίσματος. Όλα τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση των χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ενέργειες μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία σου.

Ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους έχει σημαντικά οφέλη, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, εκτός από την ελάττωση του κινδύνου να νοσήσεις σοβαρά από Covid-19.

Συμπερασματικά

Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική ασθένεια. Από τη μία, ο σχεδιασμός της κάθε περιοχής- γειτονιάς έτσι ώστε να είναι εφικτή και εύκολη η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και ασφαλή μέρη για σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας. Τόσο το κράτος συνολικά όσο και οι επαγγελματίες υγείας μεμονωμένα είναι σημαντικό να μεριμνήσουν για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και κατά συνέπεια την καλύτερη υγεία των πολιτών. Από την άλλη, ο καθένας από εμάς οφείλει να κάνει αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες με στόχο την προστασία της υγείας του. Πέρα από τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η προσκόλληση σε μια ισορροπημένη διατροφή και έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής κρίνονται αναγκαία. Τέλος, λαμβάνοντας τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών υπόψη, είναι επιτακτική η ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και επιθετική θεραπεία των ασθενών με παχυσαρκία και Covid-19.

Γράφει η Χριστίνα – Πωλίνα Λαμπρινού.

Βιβλιογραφία
  • Nour, T.Y., ALTINTAŞ, K.H. Effect of the COVID-19 pandemic on obesity and its risk factors: a systematic review. BMC Public Health 23, 2023; 1018.
  • Kalligeros Μ, Shehadeh F, Mylona EK, Benitez G, Beckwith CG, Chan PA, Mylonakis E. Association of Obesity with Disease Severity among Patients with COVID-19. Obesity (Silver Spring). 2020; 10.1002/oby.22859.
  • Kompaniyets, L., Goodman, A., Belay, B., Freedman, D., Sucosky, M., Lange, S., Gundlapalli, A., Boehmer, T. and Blanck, H., 2021. Body Mass Index and Risk for COVID-19–Related Hospitalization, Intensive Care Unit Admission, Invasive Mechanical Ventilation, and Death — United States, March–December. Morbidity and Mortality Weekly Report. 2020; 70(10):355-361.
  • Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9th Edition. December 2020. Available at DietaryGuidelines.govexternal icon.
  • Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. Diet and immune function. Nutrients. 2019;11(8):1933.
  • Christ, A., Lauterbach, M., & Latz, E. Western diet and the immune system: an inflammatory connection. Immunity. 2019; 51(5), 794-811.
  • Department of Health and Human Services. Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd edition. Washington, DC: U.S. Department of Health and Human Services; 2018.
  • Nieman, D. C., & Wentz, L. M. The compelling link between physical activity and the body’s defense system. Journal of sport and health science, 2019; 8(3): 201-217.
  • Jones, A. W., & Davison, G. Exercise, Immunity, and Illness. In Muscle and Exercise Physiology. Academic Press. 2019; 317-344.
  • Itani O, Jike M, Watanabe N, Kaneita Y. Short sleep duration and health outcomes: a systematic review, meta-analysis, and meta-regression. Sleep Med. 2017;32:246-256.