5 Αυγούστου, 2025

Διάρροια, πως μπορείς να την αντιμετωπίσεις;

Η διάρροια είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονες μεταβολές στη σύσταση, τον όγκο και τη συχνότητα των κενώσεων. Συνήθως, περιλαμβάνει υδαρή κόπρανα και περισσότερες από 3 κενώσεις ημερησίως. Η διάρροια συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, ναυτία και αφυδάτωση. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • ιογενείς, βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις
  • τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες
  • φαρμακευτική αγωγή
  • άλλες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Αναμφίβολα, η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της, ενώ άλλες τροφές μπορεί να τα επιδεινώσουν. Στο άρθρο αυτό συγκεντρώνονται όλες οι διατροφικές οδηγίες που είναι καλό να γνωρίζεις για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

Τι να αποφύγεις όταν έχεις Διάρροια;

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενεργοποιήσουν το πεπτικό σύστημα και να επιδεινώσουν ή να παρατείνουν τη διάρροια. Αν λοιπόν έχεις διάρροια ή αναρρώνεις από αυτή προσπάθησε να αποφύγεις την κατανάλωση των παρακάτω:

  • χυμούς φρούτων, το πολύ μέχρι 1 φλιτζάνι την ημέρα
  • οσπρίων
  • τροφών με αδιάλυτες φυτικές ίνες, δηλαδή ολικής άλεσης δημητριακά, πίτουρου, ξηρών καρπών και σπόρων
  • αλκοόλ ή τουλάχιστον να περιορίσεις την κατανάλωσή του (μέχρι 2 μερίδες/ημέρα)
  • τροφών και υγρών που περιέχουν καφεΐνη
  • γλυκών χωρίς ζάχαρη, καραμελών και τσικλών που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη και ξυλιτόλη
  • πικάντικων και λιπαρών τροφών

Diet hack: Ορισμένα μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και η μέντα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντισπασμωδικών ιδιοτήτων τους.

Τι ισχύει για τα Γαλακτοκομικά προϊόντα στη Διάρροια;

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τροφών με λακτόζη μπορεί σε μερικά άτομα να προκαλέσει διάρροια. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στην ύπαρξη δυσανεξίας στη λακτόζη ή σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρροια προτείνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λακτόζη, για δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Εάν δεν παρουσιαστεί καμία διαφορά, τότε στη διατροφή μπορούν να συμπεριληφθούν ξανά τα κανονικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τι να καταναλώνεις όταν έχεις Διάρροια;

Οι βασικές διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπιση της διάρροιας περιλαμβάνουν:

  • Την επαρκή πρόσληψη υγρών καθημερινά (ιδανικά 8 ποτήρια ή 2 λίτρα), με έμφαση στο νερό, τα αφεψήματα και τις διαυγείς σούπες
  • Την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, με προτίμηση στα ξηρά τρόφιμα, όπως οι φρυγανιές
  • Την αντικατάσταση δημητριακών ολικής άλεσης και των προϊόντων τους με τις λευκές εκδοχές τους
  • Την κατανάλωση μέχρι 3 φρούτων την ημέρα, χωρίς φλούδα και κουκούτσια
Κατηγορία τροφίμων Συνιστώμενα
Δημητριακά & Αμυλούχα λαχανικά Λευκό ψωμί & αρτοπαρασκευάσματα, απλά δημητριακά πρωινού (π.χ. κορν φλέικς), κορν φλάουρ, λευκό αλεύρι,
νερόβραστα: λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά, χυλοπίτες, βραστή ή ψητή πατάτα χωρίς φλούδα & χωρίς συνοδεία λίπους
Φρούτα Μπανάνα και ο χυμός της, κομπόστα μήλο χωρίς ζάχαρη, μήλο ψητό χωρίς ζάχαρη, χυμός μήλου σουρωμένος χωρίς ζάχαρη
Λαχανικά Μόνο η σάρκα (χωρίς φλούδα, σπόρους ή κοτσάνια), καλά βρασμένα καρότα, σάλτσες ή πουρές ντομάτας, στραγγιστοί χυμοί λαχανικών
Γαλακτοκομικά Γάλα & γιαούρτι χωρίς λακτόζη. Αν ωστόσο είναι ανεκτά, τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι μπορεί να έχουν οφέλη
Κρέας, ψάρι & όσπρια Πουλερικά, άπαχα κρέατα, ψάρια χωρίς δέρμα, όλα ψητά ή βραστά χωρίς την προσθήκη λαδιού ή λίπους
Ροφήματα Νερό, καλά σουρωμένοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, ντεκαφεϊνέ καφές, τσάι, βότανα

Συμπερασματικά

Αυτό που αξίζει να κρατήσεις είναι ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ διατροφής και διάρροιας. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν είτε να ανακουφίσουν είτε να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας ανάλογα με το περιεχόμενο και τις ιδιότητές τους. Προκειμένου να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τη διάρροια είναι σημαντικό να ενυδατώνεσαι επαρκώς και να διατηρείς μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Μάθε να αναγνωρίζεις τα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της, όπως τα λιπαρά και τα πικάντικα, και προτίμησε την κατανάλωση εκείνων που αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα ώστε να βγεις σίγουρα νικητής σε αυτή τη μάχη!

Γράφει η Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού

Βιβλιογραφία

  • Αντώνιος Ζαμπέλας: «Κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
  • Munos MK, Walker CL, Black RE (2010) The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality. Int J Epidemiol 39 Suppl 1: i75-87.
  • Churgay CA & Aftab Z (2012) Gastroenteritis in children: Part I. Diagnosis. Am Fam Physician 85(11):1059-1062.