7 Ιανουαρίου, 2025

Υποθυρεοειδισμός: Τι να προσέξω στη διατροφή μου;

Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αποτελεί μία κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς θυρεοειδικές ορμόνες. Ο θυρεοειδής αδένας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, καθιστώντας τον ζωτικό για τη συνολική υγεία. Επομένως, τα βασικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η μείωση του βασικού μεταβολισμού, το αίσθημα κόπωσης και η δυσκοιλιότητα. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί συχνά την κύρια θεραπεία για αυτήν την πάθηση, ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικός. Αυτό το άρθρο, παρέχει πληροφορίες για τις διατροφικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαγνωσμένο υποθυρεοειδισμό να διαχειριστούν καλύτερα την κατάστασή τους και να ανακουφίσουν τα σχετικά συμπτώματα.

Διατροφικές συστάσεις για άτομα με Υποθυρεοειδισμό

Οι βασικές αρχές για τη διαιτητική διαχείριση του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • Την κατανάλωση τακτικών γευμάτων και σνακ.
  • Την τήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής.
  • Τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής για την υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το φαγητό για την καλύτερη απορρόφηση.
  • Την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, τα περισσότερα από τα οποία είναι ενεργειακά πυκνά και μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Τέλος, για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε συνδυασμός με επαρκή πρόσληψη υγρών και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Ευεργετικά θρεπτικά συστατικά στον Υποθυρεοειδισμό

Η επαρκής πρόσληψη των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών φαίνεται ότι συμβάλλει στην υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα:

  • Ιώδιο. Αποτελεί κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για τον θυρεοειδή αδένα, ενώ η έλλειψή του είναι μια κοινή αιτία βρογχοκήλης. Κύριες πηγές του είναι το ιωδιούχο αλάτι, τα θαλασσινά και τα ψάρια, τα οποία παίρνουν το ιώδιο τους από τη θάλασσα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση ιωδίου, καθώς έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό η λήψη συμπληρωμάτων ιωδίου ή σκευασμάτων με ιώδιο αντενδείκνυται σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας Hashimoto.
  • Ψευδάργυρος. Είναι σημαντικός για τη σωστή μετατροπή των θυρεοειδικών ορμονών (Τ4 σε Τ3). Βρίσκεται στο συκώτι, το κρέας, τα θαλασσινά (κυρίως τα στρείδια), τα αυγά, τα όσπρια και τα ολικής άλεσης δημητριακά.
  • Σελήνιο. Ένα εξίσου απαραίτητο ανόργανο στοιχείο για τη μετατροπή των θυρεοειδικών ορμονών. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο περιλαμβάνουν τα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα εντόσθια, το κρέας και το αυγό. Ωστόσο, η συμπληρωματική λήψη του πρέπει να αποφεύγεται, χωρίς σύσταση από τον θεράποντα ιατρό. Αν κριθεί ωφέλιμη η λήψη του αυτό μπορεί να είναι για ένα συγκεκριμένο, συνήθως σύντομο, χρονικό διάστημα.
  • Βιταμίνη D. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του θυρεοειδούς, αν και οι μηχανισμοί δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί ακόμη. Η βιταμίνη D εντοπίζεται σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός), αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και εμπλουτισμένα γάλατα

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται προσοχή στον Υποθυρεοειδισμό

Αντίθετα με τα παραπάνω συστατικά η επάρκεια των οποίων που παρουσιάζει πιθανά οφέλη σε άτομα με υποθυρεοειδισμό, υπάρχουν μερικά συστατικά που ευνοούν το σχηματισμό βρογχοκήλης. Τα συστατικά αυτά αποκαλούνται βρογχογόνα και συναντώνται στα παρακάτω τρόφιμα:

  • Τρόφιμα με βάση τη σόγια π.χ. τόφου, tempeh, φασόλια σόγιας, γάλα σόγιας κ.α.
  • Ορισμένα φρούτα π.χ. ροδάκινα, αχλάδια, φράουλες
  • Κάποια σταυρανθή λαχανικά π.χ. λάχανο, μπρόκολο, κέιλ, κουνουπίδι, σπανάκι, γλυκοπατάτες κ.α.
  • Ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι π.χ. κεχρί, κουκουνάρι, φιστίκια κ.α.

Όλα τα παραπάνω είναι συνετό να τα καταναλώνονται με μέτρο, ενώ προτιμώνται μαγειρεμένα. Τέλος, η υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές του θυρεοειδούς και ευαισθησία στη γλουτένη.

Συμπερασματικά

Κλείνοντας, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού, προσφέροντας τη δυνατότητα ανακούφισης των συμπτωμάτων και υποστήριξης της συνολικής υγείας του θυρεοειδούς. Το ιώδιο, το σελήνιο, o ψευδάργυρος και η βιταμίνη D είναι μόνο μερικά από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε άτομα με αυτήν την πάθηση. Ωστόσο, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής εκτείνεται πέρα από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για την προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την υγεία που ενσωματώνει μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα, μέτρια κατανάλωση βρογχογόνων ουσιών και εξατομικευμένες προσαρμογές όπου απαιτούνται, όπως η αντιμετώπιση πιθανών τροφικών ευαισθησιών. Η στενή συνεργασία με έναν ενδοκρινολόγο και διαιτολόγο- διατροφολόγο, συνήθως είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της υγείας του θυρεοειδούς αδένα και κατ’ επέκταση τη συνολική ευεξία.
Γράφει η Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού

Βιβλιογραφία
  • Sarando E, Tas S, Dirican M, Serdar Z, “Oxidative stress and serum paraoxonase activity in experimental hypothyroidism: effect of vitamin E supplementation”, Cell Biochem Funct 2005; 23: 1–8
  • Markou Κ, Georgopoulos Ν, Kyriazopoulou V, and Vagenakis A, ” Iodine-Induced Hypothyroidism”, Thyroid. May 2001, 11(5): 501-510
  • Konno N, Makita H, Yuri K, Iizuka N and Kawasaki K, “Association between dietary iodine intake and prevalence of subclinical hypothyroidism in the coastal regions of Japan”, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 1994 vol. 78 (2): 393-397